Haber

Bağdat ve Erbil, Türkiye’ye petrol ihracatı konusunda anlaştı

Irak federal hükümeti ve kuzeydeki Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY), on günün ortasından sonra ülkeden petrol ihracatının yeniden başlamasına izin verecek bir anlaşma imzaladı.

Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi, KBY’nin merkezi hükümeti devre dışı bırakarak Türkiye’ye doğrudan petrol ihraç etmesine ilişkin davada Irak’ı haklı buldu.

Irak Başbakanı Şiya es-Sudani ile KBY Başbakanı Mesrur ​​Barzani’nin Bağdat’ta imzaladığı anlaşmanın ardından petrol ithalatının yeniden başlatılması için Türkiye’ye resmi başvuru yapıldığı bildirildi.

Nihai analiz için federal yasa hazırlığı

Anlaşmanın imzalanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında konuşan Sudani, kuzeyden petrol ihracatının durdurulmasının Irak’ın gelirlerini azalttığını belirterek, varılan anlaşmanın kesintili bir yapıya sahip olduğuna dikkat çekti. Petrol ve doğal gaz ihracatından elde edilen gelirlerin dağıtımını düzenleyen federal bir yasa üzerinde çalıştıklarını belirten Sudani, bu yasanın çıkmasından sonra sorunun çözüleceğini kaydetti. Sudani, “Herkes bu anlaşmaya uymalı ve uygulamalıdır.” dedi.

Barzani yaptığı açıklamada, varılan mutabakatın kesintili olmasına rağmen, “Erbil ile Bağdat arasında uzun süredir devam eden ihtilafın sona erdirilmesi yönünde hayati bir adım anlamına geldiğini ve aynı zamanda Anlaşma’nın nihai yasalaşması için olumlu ve güvenli bir ortam oluşturduğunu” da ifade etti. doğal gaz ve petrol yasası.”

Kuzey Irak petrolünün kontrolü SOMO’ya devredildi

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) en büyük ikinci üreticisi olan Irak, KBY’nin Irak Ulusal Petrol Şirketi’ni (SOMO) baypas ederek Türkiye üzerinden ham petrol ihraç etmeye başlaması nedeniyle 2014 yılında Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne başvurmuştu. . Irak’ta merkezi hükümet, Türkiye ile 1973’te imzalanan anlaşma gereği, ülkenin tüm petrol ihracatının SOMO aracılığıyla yapılması gerektiğini savunmuştu.


KBY bölgesinde çıkarılan petrolün yönetimi Irak Ulusal Petrol Şirketi’ne devredilecek.Fotoğraf: Maksym Yemelyanov/Zoonar/picture Alliance

Bugün imzalanan anlaşma, Kuzey Irak ham petrolünün yönetimini SOMO’ya devrediyor. AFP haber ajansına konuşan Irak ve IKBY yetkilileri, petrol ihracat sürecini kontrol etmek için iki taraf arasında ortak bir komite oluşturulacağını ve petrol gelirlerinin IKBY’nin kontrolünde olan bir hesaba yatırılacağını bildirdi. Bağdat. Reuters haber ajansına konuşan iki Iraklı yetkili, hesabın Irak Merkez Bankası’nda olacağını, Bağdat hükümetinin KBY’nin kontrolündeki hesaba kontrol amacıyla erişebileceğini kaydetti.

Yıllar süren çatışma

Ekonomisi büyük ölçüde petrole bağımlı olan Irak’ta hükümet, önümüzdeki üç yıl içinde bütçe hesaplarında varil başına 70 dolar üretmeyi hedefliyor. KBY’nin Türkiye üzerinden tek başına ihracat yapma girişimi, yıllardır Bağdat ve Erbil’deki merkezi hükümet arasında gerginliğe neden oluyor. KBY ise Bağdat hükümetini bölgedeki memurlara maaş ödememekle ve Kuzey Irak’ın petrol gelirlerinden yararlanmaya çalışmakla suçladı.

Tahkim kararı sonrası petrol akışı durdurulmadan önce KBY günde yaklaşık 450 bin varil petrol ihraç ediyordu. Irak’ın toplam petrol ihracatı günde ortalama 3,3 milyon varil civarında.

AP,AFP,rtr/İngiltere,BO

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

alanya-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu