Avrupa banka hisseleri geçen yılki çalkantının ardından yükselişe geçti
Credit Suisse’in neredeyse çöküşünden bir yıl sonra, Avrupa bankaları rekor karlar ve hisse fiyatlarında önemli artışlarla karakterize edilen kayda değer bir toparlanma gösterdi. Bu canlanma, bölgesel ABD bankalarıyla yaşanan sorunlar nedeniyle kredi verenlerin istikrarına ilişkin endişelerin ortasında, Avrupa banka hisselerinin düştüğü ve temerrüde karşı sigorta maliyetinin arttığı bir istikrarsızlık döneminin ardından gerçekleşti.
Geri dönüş büyük ölçüde UBS’in zor durumdaki İsviçreli muadilini devlet eliyle devralmasıyla başladı ve bu da piyasaya istikrar duygusunu geri getirdi. O zamandan bu yana, Avrupa bankalarının hisseleri önemli ölçüde arttı; UBS hisseleri %60, UniCredit ise yaklaşık %70 oranında yükseldi.
BNP Paribas (EPA:BNPP) (OTC:BNPQY) ve Deutsche Bank hisseleri daha küçük kazançlar elde etmiş olsa da, yine de yükseliş trendine katkıda bulundular.
STOXX Europe 600 bankalar endeksi beş aydır tırmanışta ve 2019’dan bu yana en yüksek noktasına ulaştı. Bankacılık sektöründeki bu canlanma büyük ölçüde, bankaların kredilerden kazandıkları ile mevduatlara ödedikleri arasındaki kar marjı olan net faiz gelirini artıran yüksek faiz oranlarından kaynaklanıyor.
Santander (BME:BME:SAN), UniCredit ve NatWest gibi bankalar, net faiz gelirindeki bu artış nedeniyle kârlarını artırarak önemli temettüler ve geri alımlar gerçekleştirdi.
Yine de, faiz oranlarının zirve yapması beklendiğinden, analistler banka gelir kazançlarının dengelenebileceğini ve sonunda azalabileceğini öngörmektedir. Toparlanma, UBS anlaşmasında 16 milyar İsviçre Frangı (18 milyar $) değerinde Credit Suisse tahvilinin silinmesiyle incelemeye alınan İlave Tier 1 (AT1) tahvil piyasasına da yansıdı. Diğer AT1 tahvillerinin fiyatları geçtiğimiz Mart ayında önemli ölçüde düşmüş ancak o zamandan bu yana keskin bir toparlanma görülmüştür.
Bu olumlu işaretlere rağmen, Avrupa bankacılık sektörü ticari emlak piyasasına maruz kalma gibi zorluklarla karşı karşıyadır. Ticari emlak fiyatlarının düşmesi ve boşluk oranlarının artmasıyla birlikte borçlu müteahhitler üzerindeki baskı yoğunlaşıyor. Avrupa bankalarının toplu olarak 1,4 trilyon avro (1,5 trilyon dolar) ticari emlak riskine sahip olması, mevcut ekonomik iklim göz önüne alındığında endişe verici bir durum.
Morgan Stanley analistleri, Avrupa bankalarının ticari emlak risklerini azalttıklarını ve daha fazla fiyat düşüşüne hazırlıklı olduklarını belirtti. Bununla birlikte, bazı kredi kuruluşları diğerlerine göre daha kırılgan durumdadır.
Sektörün dayanıklılığı, Avrupa bankalarını daha güçlü Amerikalı meslektaşlarına kıyasla daha kırılgan hale getiren, özellikle sınır ötesi anlaşmalar olmak üzere önemli birleşme ve satın alma faaliyetinin olmaması nedeniyle de test edilmektedir.
UBS’in Credit Suisse’i satın alması, 2008 mali krizinden bu yana gerçekleşen en büyük bankacılık birleşmesi olarak öne çıkarken, kriz dönemleri dışında Avrupa’da büyük banka birleşmelerinin nadir görüldüğünün altını çiziyor. Yöneticiler ve yatırımcılar, banka birleşmelerinin önündeki çeşitli engellerin, Avrupalı kredi kuruluşlarının Amerikalı emsallerine kıyasla nispeten zayıf olmasında bir etken olduğuna işaret ediyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.